Vliegtuig kan dijkinspecteur niet vervangen

Het met het blote oog inspecteren van veenkaden kan niet worden vervangen door het maken van beelden door een onbemand vliegtuigje van de landmacht. Visuele inspectie door dijkinspecteurs is toch echt de beste manier om de conditie van kaden in de gaten te houden, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland woensdag.

Begin juni inspecteerde een onbemand vliegtuigje van de landmacht voor het eerst bij wijze van proef veendijken in Delfland. Doel was te onderzoeken of met video- en infraroodopnamen scheuren en natte plekken in de kaden worden herkend. Delfland is op zoek naar effectieve en efficiënte manieren voor de dijkinspecties.

De gegevens van de vluchten zijn naast die van de reguliere visuele inspecties gelegd. Hieruit bleek dat scheuren nauwelijks zichtbaar waren. Wel waren met de infraroodopnamen natte plekken ontdekt. De beelden bevestigden echter slechts de waarnemingen van dijkinspecteurs. Nieuwe informatie leverden de beelden niet op. "De inspectie vanuit de lucht kan de visuele inspecties daarom niet vervangen", aldus het hoogheemraadschap.