Tienduizenden Spanjaarden de straat op

Tienduizenden Spanjaarden hebben zondag in Madrid gedemonstreerd tegen de hoge werkloosheid, sombere economische vooruitzichten en in hun ogen onbekwame politici. Soortgelijke demonstraties vonden ook in andere steden plaats, waaronder Barcelona, Valencia en Sevilla. In Barcelona was een grote politiemacht op de been nadat afgelopen woensdag een protestdemonstratie volledig uit de hand was gelopen.

In Madrid namen jongeren en ouderen deel, mensen met en zonder werk. Ze verzamelden zich op zes plekken in de hoofdstad en trokken op naar het Neptuno-plein naast het parlementsgebouw. De politie schatte het aantal deelnemers in Madrid op 35 duizend.

"Deze crisis is veroorzaakt door het kapitalistische financiële systeem en wij moeten ervoor opdraaien. Alle bezuinigingen moeten niet alleen op de arbeiders worden afgewenteld", zei betoger Antonio Cortes (58). "Ik ga de straat op omdat ik weet dat er een andere wereld mogelijk is en ik onze leiders wil overreden naar onze argumenten te luisteren", zei de 28-jarige Rosa Simarro.

Met 21,3 procent heeft Spanje het hoogste werkloosheidscijfer in de zeventien landen tellende eurozone. Onder 16- tot 29-jarigen is de werkloosheid zelfs 35 procent. De regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero probeert de schuldencrisis te lijf te gaan met bezuinigingen, bevriezing van pensioenen, verhoging van de pensioenleeftijd en versoepeling van het ontslagrecht.


Tienduizenden Spanjaarden de straat op (Foto: Novum)