Fatah: Technocraat moet regering met Hamas leiden

De gematigde Palestijnse premier Salam Fayyad is door de Fatah-beweging voorgedragen om de overgangsregering te leiden waarin Fatah zal gaan samenwerken met de islamitische militanten van haar aartsrivaal Hamas.

Fatah hoopt dat de benoeming van de gerespecteerde, partijloze econoom westerse zorgen om de verzoening van Fatah en Hamas, die in de nieuwe regering een gelijke stem krijgen, zal verlichten. Fayyad versterkte tijdens zijn ambtstermijn als premier van de regering op de door Fatah bestuurde Westoever de overheidsinstellingen en heeft buitenlandse donoren voor zich gewonnen.

Voor Hamas, dat de Gazastrook in handen heeft, lijkt Fayyads voordracht moeilijker verteerbaar. Hamas beschouwt Fayyad als een stroman van het westen.

Israël, de Verenigde Staten en de EU zien Hamas als een terreurorganisatie en weigeren met haar te onderhandelen. Zij eisen dat de nieuwe interim-regering geweld publiekelijk afzweert en Israëls bestaansrecht zal erkennen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Hamas openlijk met die voorwaarden zal instemmen.