NAVO en Rusland oneens over raketschild

De NAVO en Rusland zijn het woensdag opnieuw niet eens geworden over de plannen van de NAVO voor de bouw van een raketschild. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei echter optimistisch te zijn. Hij is van mening dat de verschillen kunnen worden gladgestreken.

Volgens Rasmussen komen het bondgenootschap en Rusland 'nader tot elkaar' en ligt een akkoord over een samenwerking binnen handbereik. De Russische minister van defensie Anatoly Serdjukov zei echter niets te zien in een plan waarbij twee aparte raketverdedigingssystemen worden gebouwd - een van de NAVO en een van Rusland - en informatie wordt uitgewisseld. "Dat ligt ons niet", aldus de minister. Hij meent dat dit kan leiden tot een nieuwe wapenwedloop.

Rusland beschouwt het raketschild dat de VS in Europa willen bouwen als een mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid van het land. De Russen overwegen een voorstel van de NAVO om deel te nemen aan het raketschild, maar eisen wel dat het systeem gezamenlijk wordt onderhouden. De NAVO heeft deze eis van de hand gewezen.

Rasmussen spoorde Rusland aan om een 'positieve samenwerking met de NAVO aan te gaan en zich te richten op reële gevaren voor de veiligheid in plaats van spoken uit het verleden die al lang niet meer bestaan'. "Het zal hard werken worden, maar ik ben nog steeds optimistisch. Ik denk dat we uiteindelijk een oplossing kunnen bereiken", aldus de secretaris-generaal.

Serdjukov zei dat hij, ondanks zijn waarschuwing, gesprekken met de NAVO blijft voeren. "We hebben nog niet alle mogelijkheden besproken met de NAVO", aldus de minister.