Economisch adviseur Obama stapt op

Austan Goolsbee, de belangrijkste economische adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, stapt op. Hij houdt zijn functie van voorzitter van de raad van economische adviseurs deze zomer voor gezien en keert terug naar zijn oude baan als hoogleraar economie aan de universiteit van Chicago. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Obama noemde Goolsbee 'een van Amerika's grote economische denkers'.

Goolsbee heeft Obama jarenlang bijgestaan als vriend en als adviseur. Naar verluidt blijft hij Obama vanaf de zijlijn adviseren. Goolsbee heeft 'de afgelopen jaren geholpen ons land uit de ergste economische crisis' sinds de jaren dertig te leiden, zei Obama.

Goolsbee hielp Obama tijdens diens campagne voor de Senaatsverkiezingen in 2004 en was zijn belangrijkste adviseur op economisch gebied tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008. Toen Obama als president aantrad nam hij zitting in de raad van economische adviseurs. In september werd hij voorzitter van de raad. Hij volgde Christina Romer op, die eveneens besloot weer te gaan lesgeven. Zij keerde terug als hoogleraar aan de universiteit van Berkeley.


Economisch adviseur Obama stapt op (Foto: Novum)