Ordetroepen Jemen slaan protest neer

Jemenitische ordetroepen hebben zaterdag met zwaar materiaal honderden antiregeringsdemonstranten van een plein in Aden verdreven. De betogers hadden op het plein al twee maanden hun kampementen opgeslagen.

De demonstranten eisen het aftreden van president Ali Abdullah Saleh, die al 32 jaar alle touwtjes stevig in handen heeft. Gelijksoortige sit-indemonstraties vonden plaats in andere steden in het straatarme land.

Zeker tien mensen raakten gewond, sommigen bij de schoonveegactie, anderen bij de mars die de betogers vervolgens hielden om hun woede over de actie te tonen, zei activist Wajdi al-Shaabi.

Een delegatie van de Golf Samenwerkingsraad ontmoet Saleh zaterdag om hem te verzoeken een overeenkomst over zijn aftreden te tekenen. Onder die overeenkomst zou Saleh binnen een maand aftreden in ruil voor immuniteit voor rechtsvervolging. Hoewel de Jemenitische oppositie de deal heeft geaccepteerd, verwerpen de organisatoren van de protesten hem omdat zo voorkomen wordt dat Saleh terecht moet staan.