Verhagen eist duidelijkheid over snelheid internet

Telecom- en internetaanbieders moeten duidelijker zijn over de internetsnelheid die zij leveren aan consumenten. Dat eist minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) dinsdag in de zogenaamde Digitale Agenda.nl. Als zij dat niet doen, gaat het kabinet hen voortaan verplichten open kaart te spelen.

In de agenda ontvouwt Verhagen plannen over hoe ICT de economie harder kan laten groeien en de vergrijzing kan opvangen. Naast meer duidelijkheid over internetsnelheid wil hij dat er ook meer openbaarheid komt over hoe er met het internetverkeer van consumenten wordt omgesprongen.

Volgens het kabinet kan misbruik van internetverkeer, bijvoorbeeld in de vorm van inbreuk op persoonsgegevens, leiden tot afname van het internetgebruik en heeft dat gevolgen op de economische groei en innovatie.

De digitale agenda moet ervoor zorgen dat ondernemers binnenkort meer overheidszaken online kunnen afhandelen. Daarvoor moet digitaal meer informatie beschikbaar worden gesteld. Volgens Verhagen scheelt dat 'een enorme papierwinkel'.