Data zwarte dozen Air France-toestel uitgelezen

Franse onderzoekers hebben alle gegevens uitgelezen van de zwarte dozen van een toestel van Air France dat op 1 juni in 2009 voor de kust van Brazilië crashte. Dat maakten zij maandag bekend. Alle 228 inzittenden verloren bij het ongeluk het leven.

Begin mei - bijna twee jaar na de crash - werden de zwarte dozen op een diepte van 3900 meter aangetroffen. De cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder werden vervolgens geborgen door onderwaterrobots. Onderzoekers hebben de afgelopen dagen de gegevens van de recorders uitgelezen. "Alle gegevens van de flightdatarecorder, evenals de gehele opname van de laatste twee uur van de vlucht op de cockpitvoicerecorder zijn verzameld", aldus het Franse agentschap BEA, dat onderzoek doet naar vliegrampen.

Onderzoekers gaan het materiaal analyseren, een proces dat enkele weken in beslag kan nemen. De verwachting is dat deze zomer een rapport over de crash verschijnt.

Bergers zijn nog steeds op zoek naar de snelheidsmeters van het vliegtuig, de zogeheten Pitotbuizen. Uit noodsignalen die het toestel vlak voor de crash uitzond kan worden opgemaakt dat de Pitotbuizen verkeerde waarden doorgaven. Onderzoekers denken echter dat de problemen met de snelheidsmeters niet de enige oorzaak van de crash zijn.

De zoektocht, inmiddels de vierde, naar de zwarte dozen is een van de kostbaarste en moeilijkste onderzoeken naar een vliegtuigcrash in de geschiedenis. Het onderzoek wordt gefinancierd door Air France en Airbus. De kosten zijn geraamd op zo'n 8,4 miljoen euro, maar de Franse regering heeft toegezegd te betalen voor het bergen van alles wat wordt gevonden. De drie eerdere zoektochten kostten bij elkaar ongeveer 18,8 miljoen euro.

De Airbus A330-200 stortte neer tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer 1500 kilometer van het Braziliaanse vasteland, buiten het bereik van de radar. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. Pas begin april werd het grootste deel van het wrak ontdekt, evenals de lichamen van zo'n 50 slachtoffers.


Data zwarte dozen Air France-toestel uitgelezen (Foto: Novum)