SP wil minder patiënten per huisarts

De SP wil dat de huisartsenzorg kleinschaliger wordt georganiseerd. De norm per huisartspraktijk moet terug van 2350 patiënten naar 2200. Ook zouden praktijken gemiddeld 1,6 doktersassistente in dienst moeten nemen, terwijl de norm nu een is.

Kamerlid Henk van Van Gerven dient deze week een initiatiefnota in bij de Tweede Kamer, waarin hij twintig voorstellen doet om de huisartsenzorg te verbeteren. De nota wordt in de loop van het jaar besproken met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

Van Gerven wil dat de concurrentie in de huisartsenzorg wordt teruggedraaid en de bemoeienis van de Nederlandse Mededingingsautoriteit wordt uitgebannen. Hij reageert hiermee op berichten dat inmiddels 28 huisartspraktijken in bezit zijn van commerciële partijen als zorgverzekeraar Menzis. Dat plaatst volgens hem een 'bom onder de onafhankelijke huisartsenzorg'. "Als commerciële belangen gaan meespelen worden uiteindelijk het winstoogmerk en kostenbesparing dominant boven de kwaliteit en onafhankelijkheid."

De huisartsenzorg staat door de enorme bureaucratie onder grote druk, stelt de SP'er. Het invoeren van het winstoogmerk en meer financiële prikkels zijn hierop volgens hem niet het juiste antwoord. De positie moet daarom worden versterkt en het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen moet worden uitgebreid, vindt hij.

"De huisarts is de spin in het web van de eerstelijnszorg, daarin moet hij alle ruimte krijgen om vanuit zijn vak te opereren", aldus Van Gerven. Dat moet de relatief dure zorg in ziekenhuizen en zorginstellingen inperken en voorkomen dat huisartsen verworden tot 'premiejagers'.

De initiatiefnota is een vervolg op een enquête die de SP vorig jaar hield onder ruim 1900 huisartsen. Daarin werden grote problemen geconstateerd, zoals de tekortschietende zorg voor ouderen en de enorme bureaucratie die is ontstaan sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006.