Verscherpt toezicht op Limburgse huisartsen

Een huisartsenstichting in Weert en Roermond is onder verscherpt toezicht gesteld. De huisartsenposten leren niet van hun fouten doordat klachten niet goed worden afgehandeld, laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg dinsdag weten.

Calamiteiten worden niet volgens de regels aan de inspectie gemeld. Dat zou vooral komen doordat de huisartsen fouten niet melden bij het bestuur van de Stichting Huisartsenposten Midden-Limburg, die de spoedeisende huisartsenhulp buiten werktijden regelt.

Doordat het bestuur niet op de hoogte is, kan het ook geen maatregelen nemen als dat nodig is. Huisartsen zijn niet op de hoogte van de richtlijnen die bij de huisartsenposten gelden.

De stichting zou ook te weinig doen om huisartsen te scholen. Verder controleren huisartsen consulten die door assistentes telefonisch zijn afgehandeld niet op tijd. De komende tijd wordt de instelling scherp in de gaten gehouden. Dat gebeurt onder meer met onaangekondigde bezoeken.

Pas als het bestuur laat zien dat de situatie onder controle is en als blijkt dat een goede zorg is gegarandeerd wordt het verscherpt toezicht opgeheven. Als de situatie over twee maanden niet is verbeterd, wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) gevraagd zich over de zaak te buigen.