Cruijff zo goed als zeker in RvC Ajax

Johan Cruijff krijgt zo goed als zeker een officiële functie bij Ajax. De voormalig nummer veertien neemt waarschijnlijk zitting in de Raad van Commissarissen, waarbij de nadruk van zijn rol op de voetbaltechnische kant komt te liggen. Cruijff stemde tijdens de vergadering van de ledenraad ook in met een gefaseerde invoering van zijn technisch plan.

"Ik ben blij dat we uit de impasse zijn en dat we vooruit kunnen kijken. We juichen het daarnaast toe dat Johan een formele functie wil gaan bekleden", zei de voorzitter van de ledenraad, Rob Been jr.. Cruijff heeft sinds 1988 geen officiële functie meer bekleed bij zijn jeugdliefde.

Doordat Cruijff meer tijd wil nemen voor de invoering van zijn plannen, hoeft de Amsterdamse club op korte termijn geen grote groep trainers te ontslaan. In de visie van de legendarische oud-voetballer krijgen oud-spelers Dennis Bergkamp (jeugd) en Wim Jonk (scouting) de touwtjes in handen.

De ledenraad van de Amsterdammers stelde ook een benoemingscommissie aan, die naast Been bestaat uit Keje Molenaar, Mark Geestman, Cees van Oevelen en Cees Vervoorn. De commissie gaat op zoek naar kandidaten voor het bestuur van de vereniging. De nieuwe bestuursleden worden tevens lid van de raad van commissarissen.

De ledenraad van Ajax was dinsdag bijeen om de bevindingen van de onderzoekscommissie te bespreken. De commissie was gevormd om de spanningsvelden rond Ajax en Cruijff te benoemen en weg te nemen. Onder leiding van Been werd onder meer twee keer een bezoek aan Cruijff in Barcelona gebracht.

De commissieleden spraken daarnaast met andere prominente Ajacieden over de ontstane impasse nadat alle leden van het bestuur en de raad van commissarissen begin maart hun functie ter beschikking stelden. Ook algemeen directeur Rik van den Boog kondigde deze maand zijn vertrek aan.