Doodgeschoten agent herdacht in Groningen

Groningen is woensdag het decor van de herdenking van de in Baflo doodgeschoten motoragent Dick Haveman. Een rouwstoet doorkruist de provincie, waarna hij met korpseer wordt herdacht in de Groningse Martinikerk.

De 47-jarige politieman werd vorige week neergeschoten door een asielzoeker die net te horen had gekregen dat hij het land uitmoest. Daarvoor had de 25-jarige man uit Benin zijn 29-jarige vriendin om het leven gebracht.

De rouwstoet vertrekt aan het eind van de ochtend vanuit Godlinze, de woonplaats van de omgekomen agent. De processie wordt begeleid door motoragenten. Vanuit het hele land worden politiemensen afgevaardigd. Onderweg gaat de stoet langs een politiebureau in Delfzijl en twee politieposten in Groningen. Vanaf de Oosterstraat vormt de politie een erehaag.

De herdenkingsdienst in de Martinikerk begint om 14.00 uur. Daarna wordt Haveman begraven. Een deel van de binnenstad van Groningen wordt afgesloten, in de middag is er ook geen busverkeer van en naar de Grote Markt.

De agent werd vorige week woensdag hoogstwaarschijnlijk met zijn eigen dienstwapen doodgeschoten. Bij de schietpartij raakten naast de schutter ook een 22-jarige agente en een 72-jarige omstander gewond.

De asielzoeker had op medische gronden beroep aangetekend tegen zijn uitzetting. Woensdagochtend hoorde hij dat het beroep was afgewezen en hij definitief het land uit moest. Alasam S. kampte volgens psychiaters met een 'zwaar psychiatrisch ziektebeeld'. Hij wordt verdacht van dubbele moord en poging tot dubbele moord.

Overigens hangen woensdag vanwege de fatale schietpartij in Alphen aan den Rijn, die woensdagmiddag wordt herdacht, de vlaggen op alle overheidsgebouwen van Nederland halfstok.