Uitslag Real Madrid - FC Barcelona

FC Barcelona leek in de eerste van een vierluik Real Madrid in eigen huis een nederlaag te bezorgen, maar een late strafschop van Cristiano Ronaldo zorgde er voor dat El Clásico in Madrid onbeslist bleef: 1-1. Eerder dit seizoen werd de ploeg van José Mourinho in Barcelona nog met 5-0 weggevaagd.

De twee beste ploegen van Spanje staan binnen zeventien dagen vier keer tegen over elkaar. De eerste wedstrijd was er eentje in de Primera División waar Barcelona een voorsprong van acht punten had op Real Madrid. Volgende week is de finale van de Copa del Rey, waarna nog twe ontmoetingen in de Champions League volgen.

Bij Barcelona maakte Carles Puyol zijn rentree in de basiself en met hem nam de ploeg van trainer Pep Guardiola al snel het initiatief in handen. Toch was het Real dat voor rust de gevaarlijkste ploeg was. Alves moest een inzet van Ronaldo namelijk van de lijn halen. Aan de andere zijde lette Casillas goed op bij een lobje van Messi.

Net na rust was het Ronaldo die een vrije trap rakelings naast schoot. Real ging kort daarna in de fout doordat Albiol Villa onreglementair een vrije scoringskans ontnam. Hij kon met rood vertrekken waarna Messi de strafschop benutte en Barça aan de leiding bracht. Kort daarna raakte Xavi nog de lat.

Real zakte terug, maar kreeg hulp uit onverwachte hoek toen Puyol geblesseerd van het veld moest worden gedragen. Pepe wist een mogelijkheid op aangeven van Di María niet te benutten. De reactie van Guardiola was het inbrengen van Afellay om zo de 0-1 in Bernabeu te koesteren.

De Koninklijke probeerde met tien man aan te vallen en had geluk dat de scheidsrechter tien minuten voor tijd een overtreding zag in de sliding van Alves op Marcelo. Ronaldo faalde niet vanaf elf meter. De thuisploeg had zelfs nog een kans op de winst, maar een poging van Khedira mislukte, waardoor de eerste wedstrijd van het vierluik in 1-1 eindigde.