Natuurclub wil 'verdragschendende' Bleker aanklagen

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) schendt internationale regels en verdragen als hij zijn plannen doorzet. Dat stelt de Stichting Das & Boom, die van plan is Bleker in tal van zaken voor de rechter te slepen.

Bleker wil onder meer de plannen om natuurgebieden met elkaar te verbinden schrappen. Ook wil hij volgens de stichting 126 Europees beschermde natuurgebieden hun bescherming ontnemen.

De stichting wil nagaan hoe nationale en internationale rechters over de plannen denken. In het Radio 1-programma Vroege Vogels vroeg oprichter van Das & Boom Jaap Dirkmaat zondag om steun. "De kosten zullen in de tonnen lopen omdat er op allerlei plekken moet worden geprocedeerd."

De Vereniging Das & Boom had zichzelf in 2006 opgeheven omdat de doelen die de vereniging had toen waren bereikt. Bedreigde diersoorten en hun leefgebieden waren toen namelijk door wetgeving beschermd. Door de plannen van het nieuwe kabinet zou dat niet meer het geval zijn, reden voor Das & Boom weer actief te worden. Overigens heeft Bleker al van diverse kanten kritiek gehad op zijn voorstellen, onder meer vanuit zijn eigen partij.