Ziekenhuis in 2012 meer beloond voor prestatie

Ziekenhuizen worden vanaf volgend jaar meer beloond naar prestatie. Voor ongeveer zeventig procent van de behandelingen moet hiervoor worden overgegaan van een vast budget naar een systeem van concurrentie op prestaties en prijs. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De urgentie om maatregelen te nemen is volgens Schippers groot. Het oude systeem is te duur en daagt niet uit tot het leveren van betere kwaliteit.

Ziekenhuizen krijgen nu een vergoeding voor bijvoorbeeld het aantal ligdagen van een patiënt, waardoor het kan lonen de patiënt langer op te nemen. Bij het nieuwe systeem met vrije prijsvorming krijgen ziekenhuizen één bedrag voor alle zorg die zij leveren aan een patiënt met een bepaalde aandoening.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten dan onderhandelen over de prijs van behandelingen. De zorgverzekeraar zal het beste ziekenhuis kiezen tegen een scherpe prijs, omdat de verzekeraar er zo voor zorgt dat patiënten zich graag bij hem willen verzekeren, zo is de gedachte.

Met de plannen komt er volgens Schippers minder bureaucratie, meer ruimte om in ziekenhuizen vernieuwing toe te passen en meer onderhandelingsruimte voor verzekeraars. De overgang moet in 2013 klaar zijn. Tot die tijd moeten ziekenhuizen worden gecompenseerd voor al te grote schommelingen in de omzet.