Libië: 'Arrestatie Nederlanders normaal' aldus Gadhafi

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft in een vraaggesprek gezegd dat de gevangenhouding van drie Nederlandse militairen normaal is omdat ze zonder toestemming het land binnenkwamen. Gadhafi sprak zaterdag zelf over de drie gevangenen in een vraaggesprek met het Franse weekblad Journal du Dimanche (JDD) dat zondag is gepubliceerd.

Afgelopen zondag landde een Nederlandse marinehelikopter in het Libische Sirte om een paar mensen uit Libië te evacueren. De driekoppige bemanning is daarbij gearresteerd.

Gadhafi ontkent nog steeds dat er half februari een binnenlandse opstand tegen zijn regime is uitgebroken. Hij heeft tegenover JDD herhaald dat hij tegen het terroristische netwerk Al Qaida vecht. Hij zei dat hij niet begrijpt waarom hij daar niet bij wordt geholpen. Regeringsgetrouwe troepen pogen rebellerende steden te heroveren. Daarbij zouden volgens verscheidene meldingen massaslachtingen onder burgers plaatsvinden, zoals zaterdag circa 50 kilometer ten westen van Tripoli.

Gadhafi, met een warme jas aan en een bontmuts op, waarschuwde de Franse journalisten dat er 'een islamitische jihad gaande is voor hun neus in het Middellandse Zeegebied'. Hij vreesde dat de regio terugkeert naar de chaos uit donkere tijden van Noord-Afrikaanse piraterij. Dat betekent een wereldcrisis en een ramp voor Europa, aldus de man die in 1969 de macht greep in Libië.

Hij wil naar eigen zeggen een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar het geweld in zijn land. Hij beloofde onderzoekers van de Verenigde Naties of van de Afrikaanse Unie alle medewerking en hoopte dat Frankrijk het voortouw neemt bij zo'n onderzoek.

Kaddafi: arrestatie Nederlanders normaal
Gadhafi: arrestatie Nederlanders normaal (Foto: ANP)