Ruimtesonde NASA nadert komeet

De ruimtesonde Stardust van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA scheert om 05.37 uur Nederlandse tijd langs de komeet Tempel 1. De ontmoeting tussen ruimtesonde en komeet vindt plaats op 340 miljoen kilometer afstand van de aarde.

Stardust nadert de komeet tot op 200 kilometer en maakt met zijn camera close-up opnames van het oppervlakte van Tempel 1. De 'Valentijnsdag-ontmoeting' - in de Verenigde Staten is het op het moment dat de Stardust Tempel 1 het dichtst nadert nog 14 februari - is de tweede keer dat de komeet door een ruimtevaartuig wordt aangedaan.

In 2005 had de komeet een minder romantische ontmoeting met de sonde Deep Impact. In plaats van langs Tempel 1 te vliegen, vuurde Deep Impact op de komeet, zodat wetenschappers het puin dat uit de kern vloog konden bestuderen. Uit de bestudering bleek dat de komeet stoffiger en minder ijzig was dan gedacht.

De foto's van de ontmoeting van Deep Impact met Tempel 1 lieten te wensen over en daarom werd de Stardust in 2007 in een baan gebracht om op 14 februari Tempel 1 te vereren met een nieuw bezoek. Stardust moet de krater op de komeet, ontstaan bij de ontmoeting met Deep Impact, bestuderen en de komeet observeren op de gevolgen van de laatste keer dat de komeet dicht bij, op astronomische schaal, de zon is geweest. Tempel 1 doet 5,5 jaar over een baan om de zon.

Voor de nachtbrakers of vroege vogels onder de FOK!kers is hier de link van het uitzendschema van NASA-tv. Zij zullen het moment van rechtstreeks commentaar voorzien.


Stardust nadert Tempel 1 (Foto: Novum)