Agent geschorst na ruzie met Winnie Mandela

Een blanke Zuid-Afrikaanse politieagent is geschorst, nadat hij ruzie had gekregen met Winnie Mandela, de ex-vrouw van oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika.

Agent Jannie Odendaal had de beroemde vrouw op 30 december aangehouden wegens roekeloos rijden en overschrijding van de snelheidslimiet. Daarna ontstond een woordenwisseling met Winnie, haar chauffeur en haar bodyguard.

Odendaal zou op boze toon gevraagd zijn of hij wel wist wie hij voor zich had. Dit wist hij niet, zo verklaart hij zelf, omdat er 'wit poeder, of crème of iets anders wits' op haar gezicht zat. De lijfwacht zou hierop zijn uitgestapt en de diender een duw hebben gegeven en hem hebben verteld dat er van apartheid geen sprake meer is in Zuid-Afrika. De diender was niet van de duw gediend en ging terug naar zijn wagen om een taser te pakken, om naar eigen zeggen de bodyguard 'een beetje te intimideren', zodat hij zou kalmeren.

De agent werd daarop overgeplaatst naar een ander bureau, in afwachting van een intern onderzoek. Maandag maakte zijn vakbond bekend dat hij was geschorst en mogelijk wordt ontslagen. Volgens de bond deed Odendaal slechts zijn werk.

Winnie is in 1992 gescheiden van Nelson Mandela. Ze was kort ervoor beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op een jongetje. In 2003 is ze veroordeeld voor fraude. Ze is nog parlementslid voor de regerende partij African National Congress (ANC).

Agent geschorst na ruzie met Winnie Mandela
Agent geschorst na ruzie met Winnie Mandela (Foto: ANP)