Van Basten: "Ik wil weer trainer worden"

Als het aan Marco van Basten ligt, staat hij volgend seizoen weer als hoofdtrainer van een ploeg op het veld. Hij hoopt op een kans bij een club in het buitenland.

"Het ligt voor de hand in het buitenland te gaan werken", aldus Van Basten in het AD, die in 2009 ontslag nam bij Ajax. Daarvoor was hij actief als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij vervolgt: "Als je bij Ajax gewerkt hebt, is het lastig om ergens anders in de eredivisie te werken. Ik zie mezelf daarom niet een-twee-drie weer in Nederland aan de gang gaan."

Hij kreeg eerder diverse kansen om aan de slag te gaan bij diverse clubs en landenteams: "Ik ging daar niet eerder op in, omdat ik de tijd wilde nemen om na te denken en om te herstellen van een operatie aan mijn enkel. Ik voel me nu fit en sterk genoeg om een nieuwe start te maken."

Hij geeft toe dat hij langer in Nederland had willen werken: "Maar dat ging helaas niet. Bij Ajax werd het niet wat ik er van gehoopt had. Nu kijk ik verder, ik heb echt weer zin om trainer te zijn."

Hoewel San Marco in het buitenland wil gaan werken, volgt hij het Nederlandse voetbal nog altijd zeer aandachtig: "Ik volg alles wat er gebeurt en ik moet zeggen, dat ik erg blij ben met de prestaties van FC Groningen. Ik wist dat Pieter Huistra een goede trainer zou zijn en dat bewijst hij dus. Mooi om te zien, zoals ook de prestaties van ADO Den Haag me wel bevallen."

Vanavond maakt Van Basten bij SBS6 zijn debuut als voetbalanalist tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Oostenrijk. Deze rol vervulde hij eerder bij Sport 1.