Eén gevangene per cel in Arubaanse gevangenis

Het aantal gevangen in de Arubaanse gevangenis KIA moet worden teruggebracht naar één persoon per cel. Dat heeft de rechter donderdag bepaald in een zaak die was aangespannen door 150 gevangenen. Het ministerie van Justitie op Aruba gaat tegen het vonnis in beroep, meldt een woordvoerder vrijdag.

De gedetineerden zouden in de gevangenis op het zuidelijke deel van het eiland aan erbarmelijke omstandigheden worden blootgesteld. Niet alleen zouden er te veel gevangenen in een cel zitten, maar ze zeggen tijdens het regenseizoen ook last van wateroverlast te hebben, schrijft de lokale krant Amigoe

De rechter heeft nu bepaald dat het ministerie het aantal gevangen per cel binnen een maand moet terugbrengen op straffe van een boete. Volgens de woordvoerder van het ministerie is deze periode te kort en wordt mede daarom hoger beroep aangetekend. Overigens benadrukt de zegsvrouw dat het ministerie het ook op andere punten oneens is met het vonnis. Welke dit zijn kan zij niet zeggen.

De advocaat van de gevangenen, John Zara, was vrijdag niet direct bereikbaar voor een reactie. Wanneer het hoger beroep dient is nog niet bekend.