Aantal 'veefabrieken' in vijf jaar verdubbeld

Het aantal zeer grote veehouderijen is sinds 2005 meer dan verdubbeld. Momenteel zijn er 242 megastallen voor varkens en runderen. Vijf jaar geleden waren dat er 95. Dat meldt Milieudefensie op basis van cijfers van kenniscentrum Alterra van de Wageningen Universiteit en van het Bestand Veehouderij Bedrijven.

De cijfers hebben betrekking op de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg en Gelderland. Daar zitten van oudsher de meeste grote veehouderijen. Over de andere provincies zouden geen volledige gegevens beschikbaar zijn.

Volgens Milieudefensie is de toename te wijten aan de schaalvergroting in de veehouderij. Het aantal veebedrijven daalt al jaren, maar per bedrijf worden wel meer dieren gehouden. Tien jaar geleden waren er 78.000 veebedrijven, vorig jaar vijftigduizend

De grote stallen zouden slecht zijn voor het welzijn van de dieren. Ook zorgt de mestproductie volgens Milieudefensie voor milieuschade, klagen omwonenden over stankoverlast, ontsieren de grote bedrijven het landschap en vormen de stallen een gezondheidsrisico voor de omgeving.