Eerste raddraaiers jaarwisseling berecht

De eerste verdachten die tijdens de jaarwisseling de fout in zijn gegaan staan maandag voor de 'supersnelrechter'. Ook dinsdag staan zaken gepland. In totaal gaat het om 29 verdachten, blijkt uit een rondgang.

Voor de rechtbank in Den Haag moeten elf verdachten zich verantwoorden wegens het plegen van geweld tegen de politie of brandweer tijdens de jaarwisseling.

Ook bij de rechtbank in Arnhem en Zutphen staan maandag supersnelrechtzittingen gepland, maar hier bleek in beide gevallen maar één zaak geschikt. In Rotterdam staan vier verdachten terecht.

Bij de rechtbank in Amsterdam en Utrecht worden dinsdag supersnelrechtzittingen gehouden. Hier staan respectievelijk vier en acht verdachten voor de rechter.

Supersnelrecht houdt in dat verdachten binnen drie dagen worden berecht. Justitie hanteert een lik-op-stukbeleid, omdat het wangedrag tijdens oud en nieuw hard wil aanpakken. De strafeis ligt gemiddeld 75 procent hoger dan normaal. Bij geweld tegen hulpverleners wordt de eis zelfs met tweehonderd procent verhoogd.

Wie een gevangenisstraf krijgt opgelegd, moet die direct uitzittten. Ook opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd.