Jack de Vries keert voorlopig niet terug in Kamer

Jack de Vries keert voorlopig niet terug in de Tweede Kamer. In de fractie van het CDA komt na het kerstreces een plaats vrij omdat Ank Bijleveld uit Den Haag vertrekt en commissaris van de koningin in Overijssel wordt. Haar plek wordt ingenomen door Marieke van der Werf.

De afgelopen weken werd veelvuldig gespeculeerd over een terugkeer van oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. Hij stapte in mei van dit jaar op nadat aan het licht was gekomen dat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn adjudant.

Bij de verkiezingen stond de 42-jarige De Vries wel op de kieslijst van het CDA, maar nam geen plaats in de Kamer. Iedere keer als er iemand uit de CDA-fractie vertrekt, kan hij wel aanspraak maken op zijn zetel.

De voormalige spindoctor van oud-premier Jan Peter Balkenende bestiert sinds zijn vertrek een communicatieadviesbureau. "Hij verkiest op dit moment de vrijheid van het ondernemerschap," laat De Vries via Twitter weten. Hij kreeg naar eigen zeggen alle begrip van de CDA-fractie.

De 51-jarige Van der Werf was tot dit jaar duo-raadslid in de Amsterdamse gemeenteraad. Waarnemend fractievoorzitter Mirjam Sterk laat weten uit te zien naar het verwelkomen van Van der Werf in de Kamerfractie. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Van der Werf op 11 januari geïnstalleerd.


Jack de Vries keert voorlopig niet terug in Kamer (Foto: Novum)