Makers Rock Band eisen winstpremies

Voormalig medewerkers en eigenaren van gamestudio Harmonix, de makers van muziekgame Rock Band, menen dat Viacom hen nog winstpremies schuldig is. De oud-medewerkers hebben een aanklacht ingediend tegen het moederbedrijf. Dat schrijft de website Gamasutra.

Volgens onder anderen oprichters Alex Rigopulos en Eran Egozy heeft Viacom kostencijfers gemanipuleerd om te voorkomen dat het moederbedrijf een grote winstdeling zou moeten betalen aan de oud-topmannen van Harmonix.

In september 2006 kocht Viacom de gamestudio op voor een initieel bedrag van omgerekend 133 miljoen euro. Afhankelijk van het succes van de Rock Band-games zou Viacom daar nog miljoenen bovenopgooien. Muziekgames zaten vier jaar geleden nog in de lift. Vanwege de goede verkoopcijfers ontvingen de aandeelhouders in 2007 al een bedrag van omgerekend 115 miljoen euro. In 2008 was het spel het meest winstgevend van alle games in de Verenigde Staten. Toen leverde Rock Band meer dan een miljard dollar op.

Viacom heeft de gamestudio momenteel in de verkoop staan. Het bedrijf ziet geen rek meer in het muziekgenre en wil zich niet langer mengen in de game-industrie. Er hebben zich naar verluidt nog geen geïnteresseerden gemeld voor Harmonix. Viacom heeft nog niet gereageerd op de eisen.