'ChristenUnie-kiezers vervreemd van partij'

Een deel van de ChristenUnie-kiezers is vervreemd van de ChristenUnie nadat de partij in 2006 ging meeregeren. Dit leidde ertoe dat bij de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar veel kiezers thuisbleven en de ChristenUnie een slecht resultaat boekte.

Dat staat in het rapport 'Met hart en ziel, terugblikken en vooruitzien', een evaluatie van de verkiezingen. De ChristenUnie verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni één zetel en hield er vijf over. Het verlies werd gezien als opmerkelijk, omdat de partij het in de peilingen tot kort voor de verkiezingen goed had gedaan.

"De binding met de achterban is na 2006 onder druk komen te staan. Hoewel de traditionele achterban de partij in meerderheid trouw is gebleven, lijkt sprake van vervreemding." Dat uiteindelijk 45.000 kiezers die in 2006 nog op de partij hadden gestemd nu thuisbleven, noemt het rapport 'veelzeggend'.

Het gebrek aan binding komt doordat de ChristenUnie als regeringspartij onvoldoende is geslaagd haar profiel scherp te houden en de campagne een bestuurlijke inslag kreeg. "De passie ontbrak. De bevlogenheid was weg."

Dit is mede te wijten aan het feit dat Rouvoet in het kabinet zat. Vanuit de Tweede Kamer zou de politiek leider een veel authentieker en minder bestuurlijk verhaal hebben kunnen laten horen. "Dit maakt opnieuw duidelijk dat de politiek leider van de ChristenUnie niet alleen uit principiële, maar ook uit praktische overwegingen niet in het kabinet, maar in de Tweede Kamer thuishoort."

Ook is de partij er niet in geslaagd een 'concrete invulling' van het christelijk-sociale profiel te geven, dat aansluit bij de dingen die de kiezers bezighouden. Zo ging het in de campagne vooral over integratie, islam en de economische crisis, maar de ChristenUnie deed in het debat daarover 'nauwelijks mee'. "Kiezers hebben het idee dat de ChristenUnie het gevoel van onbehagen in de samenleving niet herkent en erkent."

Tenslotte worden kritische noten gekraakt over de organisatie en regie van de campagne, die op 'cruciale momenten' niet goed functioneerde. Dat Rouvoet niet overal kon worden ingezet, omdat hij ook nog minister en vicepremier was, heeft ook effect gehad op de uitslag.

Partijleider Rouvoet zegt in een reactie dat de partij het rapport 'moet nemen zoals het er ligt', omdat het de beleving van de achterban en de kiezer weergeeft. Hij vindt het een 'heel herkenbare analyse' van wat goed en fout ging. De fractievoorzitter wil snel aan de slag met de aanbevelingen.


(Foto: Novum)