Speed nieuwe bondscoach Wales

Gary Speed is dinsdag aangesteld als nieuwe bondscoach van Wales. De 41-jarige coach is de opvolger van John Toshack. Speed tekende een contract voor 3,5 jaar en verlaat per direct zijn huidige club Sheffield United. De club uit het Championship, het tweede profniveau in Engeland, was pas zijn eerste klus als hoofdtrainer.

"Het was een moeilijke beslissing om Sheffield te verlaten, maar ik heb mijn hart gevolgd en ik voel dat dit de juiste beslissing is", zei Speed, die Wales voor het eerst sinds 1958 naar een eindtoernooi moet loodsen. "Het is mijn taak om structuur in het voetbal te brengen zodat we ons op den duur consequent kunnen meten op het hoogste niveau."

Speed speelde zelf 85 keer voor de Dragons en scoorde in die interlands zeven keer. Hij speelde in zijn actieve carrière voor Leeds United, Everton, Newcastle United, Bolton Wanderers en Sheffield United. Na vorig seizoen ging hij met pensioen en werd direct aangesteld als coach van Sheffield.

Wales zat al sinds september zonder bondscoach. Toen nam John Toshack ontslag. Brian Flynn had op interimbasis de touwtjes in handen.


Gary Speed (Foto: Novum)