Weinig vertrouwen in goed besteden giften noodhulp

Bijna vier op de vijf Nederlanders hebben er geen vertrouwen in dat giften voor noodhulp goed worden besteed. De helft van de bevolking zegt echter geld te geven bij een landelijke inzamelingsactie. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond naar het sentiment rond humanitaire hulp in Nederland, dat donderdag tijdens de opening van het Humanity House in Den Haag is gepresenteerd.

PVV-stemmers blijken het minste vertrouwen te hebben in humanitaire hulp. Van hen denkt slechts 2 procent dat het geld goed terechtkomt. Van de VVD'ers en SP-kiezers is dat 11 en 18 procent. Bij de aanhangers van de overige politieke partijen schommelt het vertrouwen tussen de 30 en 40 procent.

De helft van de mensen die wel eens geeft aan een landelijke inzamelingsactie zegt door de veranderende economische omstandigheden minder geld te gaan geven. Slechts 37 procent van de Nederlandse bevolking denkt daarnaast dat Nederland goed voorbereid is op een ramp.

Het Humanity House is een museum en platform over mensen die zijn getroffen door rampen en conflicten. De bedoeling is dat bezoekers er ervaren wat het is om een ramp mee te maken of in een oorlog verzeild te raken en hoe het voelt om aangewezen te zijn op noodhulp.