Verkiezingsuitslag Haïti leidt tot geweld

Het bekendmaken van de voorlopige uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti heeft woensdag geleid tot geweld. Boze aanhangers van een van de kandidaten richtten barricades op en stichtten brandjes.

De kiescommissie van Haïti maakte dinsdagavond bekend dat Jude Célestin, een beschermeling van de huidige regering, en Mirlande Manigat, de vrouw van de voormalige president Leslie Manigat, deelnemen aan de tweede ronde van de verkiezingen. De populaire zanger Michel Martelly zou 6800 stemmen minder dan Célestin hebben gekregen en werd uitgesloten van deelname.

Direct na de bekendmaking werd de uitslag nationaal, maar ook internationaal in twijfel getrokken. Aanhangers van Martelly gingen de straat op, hoewel de kiescommissie eerder zei dat mogelijk een derde kandidaat kan deelnemen aan de tweede ronde op 16 januari.

"Als ze ons niet Martelly en Manigat in de tweede ronde geven, dan zal Haïti in brand staan", zei een van de demonstranten. "We leven nog steeds in tentenkampen en Célestin verspilt geld aan verkiezingsposters."

De demonstranten gooiden met stenen, beschadigden voertuigen en stalen goederen uit winkels. Tevens werd het het hoofdkantoor van de partij van Célestin in brand gestoken. Volgens hulpverleners reageerde de nationale politie erg traag en weigerden veel agenten dienst te doen.

De verkiezingen van 28 november werden geplaagd door fraude. Duizenden mensen konden geen stem uitbrengen, omdat de kieslijsten niet in orde waren. Bovendien waren er meldingen van stembusfraude, geweld en intimidatie, die bevestigd werden door internationale waarnemers.

De huidige president René Preval riep op tot een einde aan de protestacties. "Dit is niet hoe het moet werken in dit land", zei hij in een toespraak voor de radio. "De bevolking lijdt door alle schade die wordt aangericht."

De president wees beschuldigingen van stembusfraude van de hand en hekelde de Amerikaanse ambassade op Haïti die kritiek leverde op het verloop van de verkiezingen. Volgens Preval is het aan de kiescommissie om te bepalen of de verkiezingsuitslag in orde is. "Als er problemen zijn, dan kunnen we om de tafel gaan en erover praten, maar de Amerikaanse ambassade is niet de CEP (de kiescommissie, red.)."


Verkiezingsuitslag Haïti leidt tot geweld (Foto: Novum)