Noordzee niet viezer ondanks groei scheepvaart

Ondanks de toenemende scheepvaart is de hoeveelheid afval in de Noordzee en op de Nederlandse stranden de afgelopen tien jaar niet toegenomen. Ook is er minder olieverontreiniging op zee en is de opsporing en vervolging van vervuilers verbeterd.

Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is tevreden over de resultaten van het onderzoek naar milieuvervuiling door zeeschepen.

Steeds meer van de vijftig- tot zestigduizend zeeschepen die jaarlijks de Nederlandse havens aandoen, leveren hun afval in. Volgens de Rekenkamer is de afgifte van scheepsafval nog niet optimaal geregeld, omdat de voorschriften per haven verschillen.

Het aantal en de grootte van olievlekken is sinds 2001 afgenomen. Olievlekken kunnen beter bestreden worden doordat Rijkswaterstaat zijn materieel heeft uitgebreid en vernieuwd. Ook de pakkans van vervuilers is vergroot omdat satellietfoto's worden gebruikt om verontreiniging op zee op te sporen.

Tussen 2002 en 2009 is voor zestien miljoen euro aan opruimkosten verhaald op de veroorzakers van vervuiling. Vervuilers kunnen beter worden vervolgd, omdat de handhavers op de Noordzee en in zeehavens meer samenwerken.