Microsoft laat medewerkers spel spelen

In het Nederlandse kantoor van Microsoft hebben werknemers de afgelopen negen weken meegedaan aan een spel. Zij kregen diverse uitdagingen waarbij samenwerken belangrijk was. Microsoft heeft op deze manier in kaart willen brengen hoeveel zijn medewerkers samenwerken en wie van hen nieuwigheden snel oppikken.

De softwaregigant heeft 'het nieuwe werken' geïntroduceerd waarbij medewerkers overal en altijd, wanneer dat nuttig is, kunnen werken. Omdat de medewerkers geen individuele eilandjes moeten worden, is projectbureau Indie ingezet. Een Alternate Reality Game (ARG), waarbij realiteit en fictie elkaar overlappen, werd gezien als de perfecte manier om de houding van Microsoft-medewerkers in kaart te brengen.

Van de 950 medewerkers van Microsoft hebben zo'n 250 meegedaan aan het spel, dat draaide om het geheime genootschap The Silver Line Society. Doordat het geen eis was om mee te doen, medewerkers geheel vrij waren, en medewerkers bovendien niet met volle zekerheid wisten waar het spel voor diende, kan Microsoft de houding van medewerkers in kaart brengen als het gaat om samenwerken en nieuwe ontwikkelingen.

Geheimzinnige e-mails, stickers, bladen in de kantine en puzzels op de werkvloer deden vermoeden dat de Silver Line Society een nieuw project was binnen Microsoft. De deelnemers kregen drie puzzels per week voorgeschoteld. Samenwerken was noodzakelijk om alle puzzels op te lossen. Zo moesten medewerkers codes ontcijferen en deze invoeren als coördinaat op een wereldkaart om een boodschap te achterhalen. De puzzels waren zo gemaakt dat het noodzakelijk was voor werknemers om elkaar te raadplegen.

Microsoft laat medewerkers spel spelen (Foto: Novum)