Dreigingsniveau op 'ernstig' tijdens Londen 2012

Het Britse terreuralarm blijft gedurende de Olympische Spelen van 2012 op 'ernstig' staan. Dat heeft de Britse minister van Terreurbestrijding Pauline Neville-Jones donderdag gezegd. De classificatie betekent dat een aanslag in Groot-Brittannië zeer waarschijnlijk is.

Volgens Neville-Jones 'moeten we uitgaan van de veronderstelling dat (de dreiging) blijft zoals die is'. Om het land voor te bereiden op een mogelijke aanslag wordt in de aanloop naar de Spelen een serie 'rigoureuze testen en oefeningen' gehouden, waarbij alle verantwoordelijke onderdelen van de regering worden betrokken, aldus de minister.

Naar verwachting worden er tijdens de Olympische Spelen dagelijks zo'n negenduizend agenten ingezet. Zij moeten onder meer het openbaar vervoer in Londen beschermen.

De Londense politie is zich aan het voorbereiden op het evenement en bekijkt tevens welke maatregelen moeten worden genomen als het terreurdreigingsniveau verandert naar 'kritiek'. "We moeten ons ervan bewust zijn dat er sprake is van een terreurdreiging, maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken (rellen tijdens studentenprotesten, red.) zijn een belangrijke herinnering dat we ook klaar moeten zijn voor verstoringen van de openbare orde", zei de adjunct-commissaris van politie Chris Allison.

Niet alleen moet Londen voorbereid zijn op een aanslag, ook moet er volgens minister Neville-Jones meer worden gedaan om cybercriminaliteit aan te pakken. Tijdens de Olympische Spelen in Beijing vonden er dagelijks rond de twaalf miljoen cyberaanvallen plaats. "De Spelen zijn hoe dan ook een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen", aldus de minister. "Op dit moment is de grootste dreiging fraude met toegangskaarten en we werken hard om ons hier tegen te beschermen."