Suriname viert 35 jaar onafhankelijkheid

Suriname viert donderdag dat het 35 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland. De festiviteiten, die vorige week al begonnen, duren tot 6 december.

De Surinaamse president Desi Bouterse zei eerder dat hij wil dat inwoners in alle uithoeken van Suriname ervan doordrongen zijn dat het land zijn eigen koers vaart. Volgens vicepresident Robert Ameerali is het geld van Nederland nu echt op en moet Suriname op eigen kracht verder.

Het multiculturele Suriname met een bevolking van bijna een half miljoen inwoners werd in 1667 een kolonie van Nederland. Slavenhandelaars voerden destijds honderdduizenden slaven uit Afrika aan om op de plantages te werken. Ze leefden vaak onder erbarmelijke omstandigheden. In 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft.

Het Zuid-Amerikaanse land kreeg in 1954 een semi-autonome status. Op 25 november 1975 werd de Republiek Suriname onafhankelijk. Het land kende daarna turbulente jaren met onder andere een militair regime van de huidige president Bouterse, maar is sinds het begin van de jaren 90 een redelijk stabiele democratie.