Raadsels rond verdachte koffer Namibië

De verdachte koffer die woensdag in de bagagehal van het vliegveld van Windhoek in Namibië bij bagage bestemd voor München in Duitsland werd gevonden was bedoeld om de beveiliging op de luchthaven te testen. Dat heeft de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière vrijdag gezegd.

Duitse experts die naar Windhoek afreisden om de koffer te onderzoeken stelden vast dat het om een zogenoemde 'real test-case' van een Amerikaanse fabrikant ging. De koffer bevatte batterijen die met draden aan een ontsteker en een uurwerk waren verbonden, maar geen explosieven.

Het is nog een raadsel wie de koffer in de bagagehal geplaatst heeft. Of Duitse veiligheidsdiensten er bij betrokken waren kon De Maizière niet uitsluiten. "Ook dat wordt onderzocht", zei hij. De Maizière zei dat het ook voor hem nieuws was toen hij van het Bundeskriminalamt te horen kreeg dat het om een testkoffer ging.

De koffer werd woensdag kort voor het vertrek van een vliegtuig van Air Berlin naar München ontdekt. Donderdag werd gespeculeerd dat de koffer in omloop was gebracht om de beveiliging in Namibië te testen.

De politie in Namibië had nog geen commentaar. De luchthaven van Windhoek was telefonisch niet bereikbaar.

Onlangs werden twee bompakketten onderschept die per luchtvracht uit Jemen naar de Verenigde Staten waren verzonden. Een van de pakketten was op een luchthaven in Duitsland verladen alvorens in Engeland te worden ontdekt.

Voor het incident met de koffer hadden de autoriteiten in Duitsland de waakzaamheid verhoogd, omdat islamitische extremisten eind deze maand een aanslag zouden beramen.


Verdachte koffer zou bedoeld zijn om beveiliging te testen (Foto: Novum)