Recordverschil in hoogte zorgpremies

Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basispremie voor de zorgverzekering bedraagt ruim 275 euro op jaarbasis. Nooit eerder sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 was dat verschil zo groot. Dat hebben vergelijkingssites berekend. De gemiddelde basispremie is volgend jaar 105 euro per maand, een stijging van ruim negen procent ten opzichte van dit jaar.

Alle premies voor de zorgverzekering van volgend jaar zijn bekend. Volgens de vergelijkingssites zijn verzekerden het goedkoopst af bij Univé Zekur met een maandpremie van 88,88 euro. De duurste basisverzekering is van Zorg en Zekerheid. Verzekerden betalen daar bijna 112 euro per maand.

Volgens verzekeringssite.nl verschilt de mate waarin zorgverzekeraars hun premies verhogen sterk. De basispremie van CZ stijgt bijvoorbeeld met 11,5 procent en die van IZZ 'slechts' met 4,5 procent.

Volgens zorgkiezer.nl overwegen ongeveer vijf miljoen Nederlanders over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering. Als alle Nederlanders dat zouden doen, zou dat volgens de site een besparing opleveren van 1,6 miljard euro per jaar.

Uit de berekeningen van de vergelijkingssites blijkt ook dat de premies voor de aanvullende verzekeringen fors stijgen. De premies voor jongerenpakketten stijgen het meest en verdubbelen soms zelfs. Dat komt doordat tandartskosten voor jongeren tot 22 jaar niet meer via de basisverzekering worden vergoed.

Meer over zorgverzekeringen lees je op het forum.