Suu Kyi na vrijlating aan het werk

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi gaat proberen het verbod op haar partij ongedaan gemaakt te krijgen. De partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), werd in mei ontbonden omdat ze zich niet had laten registreren voor de verkiezingen. De NLD deed dat niet omdat ze de in november gehouden verkiezingen boycotte.

Suu Kyi kwam zaterdag na 7,5 jaar huisarrest vrij en maandag besprak ze met haar advocaten hoe ze ervoor kan zorgen dat haar partij zich weer mag laten registreren. Ook voerde ze overleg met NLD-leiders van buiten Rangoon, die haar politieke netwerk in de jaren van haar gevangenschap hebben onderhouden. Suu Kyi ziet zich voor de taak gesteld de verwachtingen van haar aanhangers in evenwicht te brengen met de realiteit, die inhoudt dat de militaire junta elk moment weer een eind kan maken aan haar vrijheid.

In een interview met de BBC zei Suu Kyi maandag dat ze een 'geweldloze revolutie' nastreeft. "Ik wil niet dat het militaire regime ten val komt. Ik wil de junta zien stijgen tot de waardige hoogte van professionalisme en oprecht patriottisme", aldus de oppositieleidster. Suu Kyi zei niet te vrezen dat ze opnieuw wordt vastgezet. "Ik ben niet bang. Ik weet dat er altijd een kans is natuurlijk. Ze hebben het in het verleden gedaan en ze kunnen het opnieuw doen."

Donderdag houdt het Hooggerechtshof van Birma een hoorzitting waarin wordt beslist of de zaak over het ontbinden van de NLD wordt behandeld.


Suu Kyi na vrijlating aan het werk (Foto: Novum)