'Balkenende wilde lijsttrekkerschap niet meer'

Jan Peter Balkenende wilde bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen eigenlijk helemaal geen lijsttrekker van het CDA meer zijn. De partijtop van het CDA was na de val van het kabinet-Balkenende IV echter vooral bezig met overleven en aan een opvolger voor Balkenende werd nauwelijks gedacht.

Dat meldt de NOS donderdag op basis van een rapport van de partijcommissie van commissaris van de Koningin in Limburg Léon Frissen, waar Nieuwsuur de hand op heeft weten te hebben. De partijcommissie van Frissen moest de nederlaag van het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen onderzoeken.

Het CDA werd op 9 juni gehalveerd door de kiezer: de partij daalde van 41 naar 21 zetels in de Tweede Kamer. Daarop nam lijsttrekker Jan Peter Balkenende zijn verantwoordelijkheid en trad per direct af. Dat deed ook partijvoorzitter Peter van Heeswijk. De partij kondigde aan het grote verlies te onderzoeken.

Volgens de commissie had Balkenende zich eigenlijk voorgenomen bij de verkiezingen van 2011 niet meer als lijsttrekker op te treden. Het CDA verloor ook flink bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Na deze verkiezingen had hij al aangegeven dat de uitslag hem zwaar had aangegrepen.

Na een uitgebreide discussie bleek echter dat er niemand anders was die de kar na de val van het kabinet dan wel kon trekken. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zou te controversieel zijn geworden door de meningsverschillen over Afghanistan. Het kabinet viel uiteindelijk over deze kwestie. Minister van Verkeer Camiel Eurlings was daarnaast vastbesloten een aantal jaren in relatieve luwte door te brengen.

Balkenende kreeg daarbij vervolgens ook nog eens een onduidelijk boodschap mee. De commissie adviseert de partij zichzelf opnieuw uit te vinden en herkenbaar te worden als een open, christendemocratische partij.


'Balkenende wilde geen lijsttrekker meer zijn' (Foto: Novum)