Proces-Wilders blijft in Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam wil op korte termijn verder met het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, met nieuwe rechters. Dat heeft de rechtbank donderdag bekendgemaakt.

De rechtszaak tegen Wilders ligt stil sinds vorige maand, toen de rechters van de zaak werden gehaald vanwege de schijn van partijdigheid. Dat gebeurde na een klacht van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz. Het hele proces moet nu opnieuw worden gevoerd.

Er gingen stemmen op om de zaak te verplaatsen naar een andere rechtbank. Onder anderen Ernst Numann, lid van de Hoge Raad, bepleitte dat. Dat zou volgens hem beter zijn 'voor de rust in het land'.

De drie rechters in het proces-Wilders moesten op 22 oktober het veld ruimen. Ze hadden geweigerd de arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige had opgetreden, opnieuw te horen. De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank oordeelde dat zij daardoor de schijn van partijdigheid hadden gewekt.

Moszkowicz had om wraking van de rechters gevraagd nadat bekend was geworden dat Jansen enkele maanden eerder tijdens een etentje had gepraat met Tom Schalken, lid van het Amsterdamse gerechtshof. Jansen verklaarde in de media dat Schalken hem tijdens het etentje had geprobeerd te beïnvloeden. Moszkowicz wilde hem daar in de rechtszaal over ondervragen, maar de rechters weigerden dat.

Het Amsterdamse hof had eerder bepaald dat Wilders moest worden vervolgd, ook al vond het Openbaar Ministerie dat niet nodig. Tijdens het proces bleek het OM niet van mening te zijn veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat wegens het beledigen van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie.


Proces-Wilders blijft in Amsterdam (Foto: Novum)