"Supporter wordt gezien als randdebiel"

Eric van Dorp is een grote voorstander van de Voetbalwet. De voorzitter van de Supportersvereniging van Feyenoord baalt dat deze er nog niet is.

Van Dorp stoort zich enorm aan Groen Links-politica Femke Halsema. "Aardige meid hoor, maar als ik haar hoor ageren tegen preventief fouilleren, zeg ik: welkom in de wereld van de voetbalsupporter. Ik word namelijk elke week gefouilleerd. Ik wil juist een scherp onderscheid tussen de goed- en kwaadwillende supporters. Maar we durven geen harde maatregelen te nemen."

Het supportersbeleid is de nuance kwijt, schetst hij in een interview met De Volkskrant. "De supporter wordt gezien als een randdebiel met het IQ van een poffertje. Maar als je de supporters als varkens behandelt, gaan ze zich ook zo gedragen. Bij Heracles worden we altijd gastvrij ontvangen en krijgen we zelfs een broodje van de club. Bij NAC had iemand verzonnen dat we achter plexiglas moesten zitten. En dan vinden ze het vreemd dat supporters door het lint gaan."

De aanhang van Feyenoord staat er qua reputatie niet goed op, weet ook Van Dorp. "Het komt voort uit frustratie. Gerard Cox zei ooit: Feyenoord-supporter ben je niet voor je lol. Bij een deel van de achterban bestaat een dunne scheidslijn tussen beleving en geweldagig gedrag."