VN-Vergadering veroordeelt Cuba-embargo VS

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag (plaatselijke tijd) voor de zoveelste keer het Amerikaanse embargo tegen Cuba veroordeeld.

187 van de 192 lidstaten stemden voor de resolutie, die het handels- en reisembargo hekelt. Alleen de VS en Israël stemden tegen. Drie bondgenoten van de Amerikanen - de Marshalleilanden, Micronesia en Palau - onthielden zich van stemming.

Het embargo werd een halve eeuw geleden ingesteld, nadat Fidel Castro met zijn revolutie op Cuba een Amerikaans marionettenregime had verdreven. Het is een van de ingrijpendste overblijfselen van de Koude Oorlog.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde het embargo "het meest alomvattende en langdurige systeem van sancties en dwangmaatregelen, dat ooit tegen een land is gebruikt". Cuba heeft naar eigen zeggen al voor honderden miljarden euro's schade geleden door het embargo.

De Amerikaanse delegatie wees erop dat het embargo de afgelopen jaren is versoepeld. Zo hebben de VS vorig jaar voor honderden miljoenen euro's landbouwproducten en hout verkocht aan Cuba, evenals voor enkele miljoenen euro's aan medicijnen en medische apparatuur. Ook zijn familiebezoeken onbeperkt mogelijk gemaakt en mogen Amerikanen meer humanitaire goederen naar Cuba sturen.

VN-Vergadering veroordeelt Cuba-embargo VS
VN-Vergadering veroordeelt Cuba-embargo VS (Foto: ANP)