Gamestudio's vragen massaal subsidie aan

Veel gamestudio's vragen subsidie aan bij de overheid. In Scandinavië dingt een record van 228 bedrijven mee voor een van de zes potjes van omgerekend ruim 400 duizend euro die door Nordic Game Program beschikbaar worden gesteld. Game-uitgever THQ opent volgend jaar een nieuwe gamestudio in de Canadese stad Montreal. De nieuwe studio biedt ruimte aan vierhonderd medewerkers en geniet belastingvoordeel van de Canadese overheid.

In Nederland zijn politieke partijen verdeeld over subsidies aan bedrijven binnen de game-industrie. Drie jaar geleden werd er tien miljoen euro gestoken in het GATE-programma waarmee Nederland op de kaart moest worden gezet op het gebied van game-onderzoek naar onder andere educatieve en simulatieprogramma's. Organisaties als het in Utrecht gevestigde Dutch Game Garden krijgen overheidsgeld om beginnende gamestudio's en afgestudeerde game-ontwikkelaars te stimuleren.

Andere initiatieven om de game-industrie in Nederland financieel tegemoet te komen, zijn er niet. Dit jaar gingen onder andere de Nederlandse gamestudio Streamline Studios en de Amsterdamse uitgever Playlogic failliet. In het buitenland menen diverse bedrijven dat overheden belastingvoordeel moeten geven om de industrie tegemoet te komen.

Submitter:  Bron: Novum