Parket Parijs belet onderzoek corruptie

Het parket in Parijs heeft donderdag een stokje gestoken voor een onderzoek of corruptie rond een defensiecontract met Pakistan een rol heeft gespeeld in een autobomaanslag in 2002 in Karachi. Volgens het parket is de onderzoeksrechter daar niet toe bevoegd.

Bij de aanslag kwamen veertien mensen om het leven, onder wie een groep medewerkers van de Franse marineleverancier DCN. Zij werkten in Karachi aan drie onderzeeërs die Frankrijk in 1994 aan Pakistan had verkocht.

Aanvankelijk werd de aanslag toegeschreven aan Al-Qaida, maar in de Franse pers is een memo van een voormalige inlichtingenofficier opgedoken dat een verband suggereert met mogelijke omkoping. Volgens het memo was de aanslag mogelijk een wraakactie voor een beslissing van Frankrijk om afgesproken geheime smeergeldbetalingen stop te zetten.

Onderzoeksrechter Reynaud van Ruymbeke wilde dat aspect wel onderzoeken, maar het parket tekende onmiddellijk bezwaar aan. Volgens Olivier Morice, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers, wil het openbaar ministerie blijkbaar 'de hoogste figuren van het land beschermen'.