Weer NAVO-verzoek voor troepen in Afghanistan

De Amerikaanse bevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan heeft Nederland opnieuw gevraagd om troepen te leveren. Dat zegt minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) donderdag in NRC Handelsblad.

De NAVO heeft tweeduizend trainers nodig om Afghaanse militairen en politieagenten op te leiden. Vorige week vroeg de Amerikaanse generaal David Petraeus in Kabul aan Van Middelkoop een 'substantieel deel' van die trainers te leveren.

Hij legde het verzoek volgens Van Middelkoop 'vriendelijk op tafel'. Wat ermee gebeurt zal de minister aan het nieuwe kabinet overlaten. "Maar ik vind wel dat Nederland een loyale NAVO-bondgenoot dient te blijven." Het wordt volgens hem niet begrepen als Nederland niets met het verzoek doet. Eerder diende NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen al een soortgelijk verzoek in.

Een hoge militair heeft onlangs bij voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer aangedrongen op trainers. Toen hij antwoordde dat hij hoopt dat het nieuwe kabinet daar voor zou zorgen, kwam in hoofdletters terug: 'TRAINERS, TRAINERS, TRAINERS'.

Vorige week donderdag zei commandant van de landmacht Rob Bertholee dat de landmacht mede door de missie in Uruzgan twee jaar niet volledig inzetbaar is. Hij zou tijd nodig hebben om zijn brigades weer volwaardige eenheden te maken.

Hoe het huidige parlement over de kwestie denkt is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer nam in april een motie van D66 en GroenLinks aan waarin het kabinet werd gevraagd na te gaan of het mogelijk is agenten te sturen om Afghaanse agenten op te leiden. Het kabinet maakte vervolgens een overzicht van de behoefte van de internationale troepenmacht in Afghanistan aan politietrainers. Daaruit bleek dat er nog 550 trainers nodig zijn, plus nog eens 170 teams van vijftien personen die politieagenten kunnen begeleiden.

Begin dit jaar viel het kabinet over de missie in Afghanistan. De PvdA trok zich uit de coalitie terug, omdat de partij bij het standpunt bleef dat een langer verblijf in de provincie Uruzgan geen optie was. Het CDA had hier toch op aangedrongen.