Ook doden op derde dag van gevechten in Somalië

Op de derde achtereenvolgende dag van gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn woensdag ten minste acht mensen om het leven gekomen. Het dodental van deze week is intussen de tachtig voorbij.

Opstandelingen pogen de regeringstroepen verder terug te dringen richting het presidentiële paleis. De vuurgevechten tussen de militante Al-Shabab en troepen van de regering en de Afrikaanse Unie (AU) zijn sinds maandag in alle hevigheid toegenomen toen de aan Al-Qaida verbonden terreurbeweging een nieuwe, 'grootse' oorlog tegen de troepen van de AU aankondigde.

"Ze vielen ons vannacht aan met granaatwerpers en mortieren in een poging ons te overmeesteren en de strategische weg Maka Al-Mukaram in te nemen", zegt Sheikh Osman, als commandant verbonden aan de regeringstroepen. "Uit militair-strategisch oogpunt hebben we ons vannacht in eerste instantie teruggetrokken om in de aanval te gaan toen er vanochtend versterking kwam."

De gevechten dwingen honderden mensen hun huizen te ontvluchten. Vrouwen, kinderen en ouderen zoeken een veilig onderkomen. Winkels en andere ondernemingen worden noodgedwongen gesloten.

De Somalische regering probeert al jaren voet aan de grond te krijgen in het land, maar corruptie en controle over slechts een zeer klein deel van het land -slechts enkele stratenblokken in Mogadishu- beperken de effectiviteit in grote mate. De regering wordt momenteel overeind gehouden door zesduizend AU-militairen uit Uganda en Burundi.

Paus Benedictus XVI riep de internationale gemeenschap woensdag dringend op te helpen om 'respect voor leven en mensenrechten in Somalië te herstellen'.

Ook doden op derde dag van gevechten in Somalië
Ook doden op derde dag van gevechten in Somalië (Foto: Novum)