[Eneco] Henderson klopt Van Hummel in massasprint

De vierde etappe van de Eneco Tour is gewonnen door Greg Henderson. De Nieuw-Zeelander bleef in de massaprint Kenny van Hummel en Edvald Boasson Hagen voor.

Vandaag stond met 212 kilometer de langste etappe van de Eneco Tour op het programma. Met Tony Martin in de leiderstrui vertrok de karavaan vanuit het Belgische Sint-Lievens-Houtem richting het Nederlandse Roermond.

Het begin van de etappe verliep onrustig en het regende aanvallen. Met nog ruim 170 kilometer te gaan vertrok er opnieuw een kopgroep, die ditmaal uit de greep van het peloton zou blijven. Deze groep werd geformeerd door Jaroslaw Marycz (Team Saxo Bank), Mikhail Ignatiev (Team Katusha), Adriano Malori (Lampre) en Jérémy Roy (Francaise des Jeux). Klaas Lodewyck en Maciej Paterski zaten er in het begin ook bij, maar lieten zich afzakken naar het peloton.

De vier renners kregen al snel een grote voorsprong, die zelfs uitgroeide tot bijna negen minuten. Er was echter geen gevaar voor leider Martin. Malori was als 102e als best geplaatst op ruim 21 minuten van de leider.

Uiteindelijk gingen er toch ploegen in het peloton rijden om de renners terug te pakken. Door werk van Liquigas, Rabobank en HTC-Columbia werd de voorsprong gestabiliseerd tot 3 minuten op 55 kilometer van de meet.

De voorsprong bleef slinken, en met vijf kilometer te gaan en minder dan een minuut voorsprong sprong Malori weg. De andere drie renners werden bedankt voor het werk en gegrepen door het peloton.

De moedige poging van Malori hield echter geen stand, en hij werd op twee kilometer voor de streep gepakt door het peloton. Een massasprint moest uitmaken wie de zege zou gaan pakken.

Edvald Boasson Hagen ging van ver aan, en leek het te gaan houden. De finish was echter een tiental meters te ver voor de Noor en hij werd dan ook door Greg Henderson en Kenny van Hummel voorbijgesprint. Henderson won nipt van Van Hummel en mocht daarmee de bloemen ontvangen in Roermond. Martin behoudt zijn leiderstrui.