Schaars: "Normaal gesproken verkoopt AZ mij volgend jaar"

AZ-aanvoerder Stijn Schaars lijkt zich op te willen maken voor een buitenlands avontuur. De Oranje-international beseft dat de Europese topclubs niet op hem zitten te wachten. Maar Schaars denkt dat de subtop wel een optie kan zijn.

Een vertrek van Schaars lijkt samen te gaan met de leegloop bij AZ. "Je moet reëel zijn. Als Moussa Dembélé vertrekt, is de hele voorhoede verkocht. Jeremain Lens (PSV) en Mounir El Hamdaoui (Ajax) waren vorig seizoen goed voor veertig goals. Kortom, je levert doelpunten en creativiteit in."

"Daarentegen heb je wel weer jongere, gretige gasten tot je beschikking en achterin zijn we vrij sterk", vervolgt Schaars tegen Voetbal International. "Er is kwaliteit, dus er kan iets moois ontstaan. AZ moet gewoon een stap terug doen en is, zonder Dirk Scheringa als suikeroom, gedwongen de huishouding opnieuw in te richten."

De middenvelder van AZ laat weten dat hij met het WK in Zuid-Afrika ervaring heeft opgedaan. Maar Schaars bevindt zich naar eigen zeggen in een spagaat. "Zo voelt het wel een beetje, hoewel ik niet met tegenzin bij AZ speel. Maar ik maak een WK mee, hoor de verhalen. Wat je hier bruto verdient, krijg je in het buitenland netto."

"Maar er is meer dan alleen geld. Het gaat in de eerste plaats om dat mooie avontuur. Ik realiseer me dat Real Madrid en Barcelona niet op mij zitten te wachten. De Europese subtop past waarschijnlijk beter bij mij. Zolang de markt op slot zit, loopt mijn contract tot 2012 door. Maar volgend jaar ben ik 27, dan moet AZ mij normaal gesproken verkopen."