VS voor het eerst bij herdenking Hiroshima
De Verenigde Staten en ook Groot-Brittannië en Frankrijk hebben dit jaar voor het eerst vertegenwoordigers gestuurd naar de herdenking van de Amerikaanse atoomaanval op Hiroshima, vandaag precies 65 jaar geleden.
De burgemeester van Hiroshima, Tadatoshi Akiba, was vol lof over de beslissing van Washington om ambassadeur John Roos naar de herdenking te sturen. Hij zei van harte te hopen dat alle kernwapens in de wereld worden afgeschaft.
De Amerikaanse president Barack Obama, die een verklaard voorstander van afschaffing van alle kernwapens is, heeft besloten de herdenking in Hiroshima formeel te erkennen, zei minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton donderdag.
De atoomaanval op Hiroshima, de eerste uit de geschiedenis, kostte aan zeker 140.000 mensen het leven. Op 9 augustus gooiden de Amerikanen een plutoniumbom op Nagasaki. Daarbij vielen tachtigduizend doden. De aanvallen leidden ertoe dat Japan zich op 15 augustus overgaf aan de VS, waarmee een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Om 08.15 uur, het tijdstip waarop de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay de atoombom op Hiroshima gooide, werd vandaag een minuut stilte in acht genomen.