Verlof moordenaar onterecht ingetrokken

Een zesvoudige moordenaar die tot levenslang is veroordeeld mag weer op verlof. De verlofregeling van tbs'er Cevdet Y. werd ten onrechte ingetrokken, concludeert de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing.

Y. werd in 1984 veroordeeld tot levenslang voor het doodschieten van zes mensen in een café in Delft. Hij werd in 2001 overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Een vast onderdeel van een tbs-behandeling is de verlofregeling en een jaar later mocht hij voor het eerst op verlof.

Het verlof van Y. verliep altijd zonder problemen, maar in november zette toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) een streep door het verlof. Aanleiding was een onderzoek waaruit bleek dat de moord in 1983 nog steeds hevige emotionele reacties oproept bij de nabestaanden.

Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing was dat onterecht. Verlof kan worden ingetrokken als uit onderzoek blijkt dat het nooit verleend had mogen worden. Volgens de raad was echter ook in 2001 al duidelijk dat het verlenen van verlof aan de moordenaar tot hevige reacties zou leiden.

Of Y. weer op verlof mag is nog niet helemaal zeker. De beslissing daarover is nu aan de Dr. Henri van der Hoevenkliniek, waar hij vastzit.