Politie: help niet bij wegsluizen crimineel geld

De Amsterdamse politie waarschuwt scholieren geen criminelen te helpen bij het wegsluizen van zwart geld. Dat gebeurt vanaf deze week met een campagne waarbij flyers, posters en een website worden ingezet. Criminelen proberen volgens de politie voortdurend hun geld via de bankrekeningen van scholieren weg te sluizen. Ze benaderen scholieren en beloven flinke sommen geld als ze meewerken. Het crimineel verkregen geld wordt dan op de rekening van de scholier gestort.

Die moet het dan opnemen en aan de ronselaar geven. Vaak wordt het beloofde geld volgens de politie echter niet uitbetaald. Daarnaast komen scholieren die hier op worden betrapt er niet zonder straf vanaf.

Als voorbeeld voert de politie een recente zaak op waarin een man en een jonge vrouw deze week anderhalf jaar cel kregen voor fraude met driehonderdduizend euro. Ook moeten ze een fors bedrag terugbetalen. Elf jeugdige scholieren die hadden meegewerkt kregen taakstraffen van veertig tot tachtig uur.

Daarnaast staan ze de komende acht jaar op een zwarte lijst omdat ze met hun bankrekening hebben gefraudeerd. Daardoor kunnen ze acht jaar lang geen bankrekening openen. Een telefoonabonnement of een lening afsluiten gaat dan ook niet meer. Ook kunnen ze een eventueel salaris niet op hun rekening laten storten.

Submitter:  Bron: Novum