Zoon bewoner ontplofte flatwoning vrijgelaten

De 38-jarige zoon van de man in wiens flatwoning in Dordrecht woensdag een explosie plaatsvond, is vrijgelaten. De man is niet langer verdachte in de zaak, meldt een politiewoordvoerder.

De man was aangehouden op verdenking van betrokkenheid. De politie kon op basis van eigen onderzoek en verklaringen van de verdachte de man niet koppelen aan de ontploffing, vertelt de woordvoerder.

Het incident deed zich rond 12.15 uur voor tijdens een ontruiming van de flatwoning aan de Prinses Julianaweg in de wijk Krispijn. Na de ontploffing woedde in het pand een brand. Enkele uren later werd het lichaam van de 60-jarige bewoner gevonden.

De politie houdt er rekening mee dat de 60-jarige man zelf voor de ontploffing verantwoordelijk was en zelfmoord wilde plegen. Er was sprake van een gasexplosie, laat de woordvoerder vrijdag weten. "Buurtbewoners vroegen zich af of er explosieven in het spel waren, maar dat is niet het geval." Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Bij de politie en de woningbouwvereniging zijn voor zover bekend geen signalen binnengekomen dat het slachtoffer zich mogelijk van het leven zou gaan beroven. Hoe het gas kon ontploffen, wordt nog onderzocht.

Door de ontploffing en brand vielen verder achttien gewonden, van wie er acht naar een ziekenhuis werden gebracht. Onder de gewonden waren een agent, een deurwaarder, een medewerker van de corporatie en van een verhuisbedrijf, die bij de uitzetting waren betrokken. Nog drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Veertien woningen zijn onbewoonbaar verklaard.