Ibrahim-prijs vindt weer geen winnaar

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft de jury van de Ibrahim-prijs geen staatshoofd in Afrika gevonden dat de prijs voor uitmuntend leiderschap verdient. Dat heeft de Mo Ibrahim Foundation in Londen zondag aan de vooravond van de geplande bekendmaking van de prijs meegedeeld.

De zevenkoppige jury onder leiding van oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan had vorig jaar 'enkele geloofwaardige kandidaten', maar kon daaruit geen winnaar kiezen. Zondag liet de stichting weten dat zich sinds die tijd 'geen nieuwe kandidaten of nieuwe ontwikkelingen' hebben aangediend of voorgedaan.

De prijs werd in 2007 door de van oorsprong Sudanese miljardair Mo Ibrahim in het leven geroepen. De winnaar krijgt vijf miljoen dollar uitgesmeerd over vijf jaar en daarna jaarlijks tweehonderdduizend dollar zo lang hij leeft. Voor de prijs komen alleen democratisch gekozen staatshoofden in aanmerking die hun ambt in de afgelopen drie jaar hebben neergelegd. Daarmee vallen de dictators in het werelddeel, van wie sommigen al tientallen jaren aan de macht zijn, al af.

De grondlegger van de prijs respecteert de beslissing van de jury om weer geen prijs toe te kennen. "De voor de prijswinnaar vastgestelde maatstaven zijn hoog en het aantal potentiële kandidaten is elk jaar klein", zei Ibrahim. Hij zei dat veel Afrikaanse landen vooruitgang boeken, niet alleen op economisch, maar ook op bestuurlijk gebied. Toch moet er nog meer worden gedaan.

Ibrahim kondigde aan dat de stichting geld beschikbaar zal stellen om veelbelovende jonge Afrikanen, de volgende generatie leiders, de kans te geven in belangrijke multilaterale instellingen te werken.